Γρήγορο trade

Έχεις κάνει κι εσύ ένα “γρήγορο trade”;
“Θα αγοράσω μωρέ στο -20% πόσο να πάει;” ή ακόμα χειρότερα “θα το shortάρω μωρέ πόσο πια να ανέβει;” και κόλλησες. Ίσως η πιο συνηθισμένη κατάσταση κάποιου που κάνει συναλλαγές συχνά. Η αγορά έχει νέα καθημερινά, για την ακρίβεια κάθε δευτερόλεπτο. Η εκτίμηση των ειδήσεων αφορά κάθε φορά τις μοναδικές συνθήκες που υπάρχουν. Για παράδειγμα ένα κακό οικονομικό νέο όπως η αυξημένη ανεργία, συνήθως είναι αρνητικό για την αγορά, αλλά όταν καραδοκεί η επόμενη αύξηση επιτοκίων, η αυξημένη ανεργία μπορεί να εκτοξεύσει τον δείκτη.
Ενώ υπάρχει η αντίληψη, ειδικά στον τομέα των οικονομικών, πως η ιστορία επαναλμβάνεται, η πραγματικότητα το έχει διαψεύσει. Εκ των υστέρων, μανιωδώς οι περισσότεροι κρίνουμε, πως το τελικό αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, αλλά αν ίσχυε αυτό θα ήμασταν όλοι πλούσιοι. Ας δούμε λοιπόν τους λόγους που δεν είμαστε.

Δεν υπάρχει γρήγορο trade

Ακόμα και εγώ που το γράφω αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω πραγματικά. Το αν κάποια συναλλαγή έχει ΤΥΧΕΙ να αποδώσει πολύ σύντομα, την καθιστά απλά ένα τυχαίο γεγονός και τίποτα άλλο . Κάθε συναλλαγή πρέπει να έχει λόγο, στόχο και δυστυχώς ή ευτυχώς Stop Loss.

Λόγος

Δεν θα προσποιηθώ πως δεν αποτελεί αφορμή το να κοιτάξω ένα προϊόν τη στιγμή που υπεραντιδρά. Προφανώς και πρέπει να εκμεταλλευόμαστε ευκαιρίες. Απλά πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο, με βάση το οποίο θα κάνουμε κίνηση κάθε φορά. Το γνωρίζουμε το προϊόν; Έχουμε ξανακάνει συναλλαγές στο παρελθόν; Έχει ανακοίνωση τις επόμενες μέρες που θα το επηρεάσει; Υπεραντιδρά για κάτι που αναμένουμε ή για κάτι που ήδη συνέβη; Δεν χρειάζεται να έχουμε ολόκληρο manual για να πατήσουμε εκτέλεση κάθε φορά, αλλά να έχουμε έστω δύο ή τρεις κανόνες που θα είναι απαράβατοι.

Στόχος

Που θα βγω; Που θα πάρω τα κέρδη μου; Δεν υπάρχει δυστυχώς προϊόν το οποίο να ανεβαίνει για πάντα. Ακόμα και οι σπουδαιότερες εταιρίες έχουν κακές περιόδους. Ακόμα και τα εμπορεύματα μπορούν φτάσουν στο μηδέν ή σε αρνητικές τιμές. Τρανό παράδειγμα το πετρέλαιο, όχι πολλά χρόνια πριν. Πρέπει λοιπόν όταν επιλέγω να κάνω μία κίνηση να έχω και σαφή είκόνα του σημείου εξόδου μου.

Stop Loss

Αφού αναφέρουμε λοιπόν το σημείο εξόδου στο θετικό σενάριο θα πρέπει σίγουρα να αναφέρουμε και στο αρνητικό. Αυτός είναι και ο λόγος που γράφω αυτό το κείμενο. Η ουσία των επενδύσεων είναι ότι αναλαμβάνουμε το ρίσκονα κάνουμε μία κίνηση την οποία προτιμούμε σε σύγκριση με κάποια άλλη(κόστος ευκαιρίας). Το ρίσκο μας λοιπόν πρέπει να το προσδιορίζουμε από την αρχή και όχι ανάλογα με την εξέλιξη της θέσης. Την συγκεκριμένη αρχή δεν πρέπει να την παραβιάζουμε, γεγονός το οποίο στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολο.
Τέλος είναι γεγονός πως στον κόσμο των επενδύσεων η απώλεια και η ζημιογόνα θέση θα αποτελεί πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας μας. Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορούμε να το υπολογίσουμε και να το περιορίσουμε, ώστε να είναι σταθερά μικρότερο από το κέρδος μας. Επειδή τα συναισθήματα μας όπως και η αγορά είναι πάντα απρόβλεπτα καλό είναι να θέτουμε κάποιους κανόνες. Εφόσον αυτοί παραμένουν σταθεροί μπορούμε να σχεδιάσουμε την όποια στρατηγική και να την κρίνουμε στο μέλλον.

Εάν δεν καταλαβαίνεις γιατί η αυξημένη ανεργία, εφόσον περιμένουμε αύξηση επιτοκίων, μπορεί να ανεβάσει τον χρηματιστηριακό δείκτη κάνε εγγραφή στο μάθημα “Εισαγωγή στα Θεμελιώδη”
Εάν δεν καταλαβαίνεις πως μπορείς να θέσεις σημεία εξόδου κάνε εγγραφή στο μάθημα “Εισαγωγή στην Τεχνική Ανάλυση”