Tilray

Προσπαθούσα εχθές να καταλάβω για ποιο λόγο βλέπω στο premarket τη μετοχή της Tilray στο +30%. Διαπίστωσα ότι προχώρησε στην αγορά κάποιων ετικετών μπύρας από την Anheuser-Busch. Αλλά ποια είναι η Tilray, ποια είναι η Anheuser-Busch και γιατί ανεβαίνει 30%;

 

Ποια είναι η Tilray

 

Είναι μία αμερικανική φαρμακευτική εταιρία κάνναβης και τυποποιημένων προϊόντων, η οποία ιδρύθηκε στον Καναδά το 2013. Πλέον εδρεύει στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτιών. Αν κάποιος ψάξει το διάγραμμα της, θα διαπιστώσει, πως από τις πρώτες μέρες διαπραγμάτευσης της, έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της. Τα υψηλά των τιμών της τα έχει σημειώσει το 2018, όπως και οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου, καθώς ήταν η χρονιά που η κάνναβη νομιμοποιήθηκε στον Καναδα. Η αδυναμία των εταιριών αυτών να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των επενδυτών και η μη νομιμοποίηση της κάνναβης στο μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής, έφερε τις μετοχές τους στην κατάσταση που προαναφέραμε.
Η Tilray όπως και άλλες εταιρίες του κλάδου, προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιο τους και άλλες δραστηριότητες και συγκεκριμένα τη διανομή αλκοολούχων. Το γεγονός αυτό εξηγεί και την αγορά των 8 ετικετών μπύρας. Στα τελευταία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία, φαίνεται πως εξέπληξε ευχάριστα. Ο τζίρος τής ήταν στα 184 εκ. με πρόβλεψη τα 154 εκ. αλλά ζημιές ανά μετοχή τα 0.15 με πρόβλεψη τα 0.05. Με βάση το μερίδιο αγοράς η Tilray φαίνεται πως είναι η πρώτη εταιρία κάνναβης στον Καναδά.

 

Ας δούμε τώρα όμως ποια είναι η Anheuser-Busch και γιατί προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία.

 

Η συγκεκριμένη είναι μία αμερικανική εταιρία ζυθοποιίας που εδρεύει στο Μιζούρι των Ην. Πολιτειών, θυγατρική της AB Inbev, της μεγαλύτερης εταιρίας ζυθοποιίας στον κόσμο. Η AB είχε απασχολήσει τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στο πρόσφατο παρελθόν. Αφορμή ήταν μία αποτυχημένη διαφημιστική καμπάνια, κρίνοντας από το εικονιζόμενο απόσπασμα του Kid Rock να πυροβολεί με ένα AR15 τις μπύρες της.

Tilray sto +30%

Είχε επιστρατεύσει μία τρανσέξουαλ, δημιουργό περιεχομένου, για την προώθηση των προϊόντων της, γεγονός που απογοήτευσε μεγάλη μερίδα των καταναλωτών της. Οι συνολικές πωλήσεις της έπεσαν, σε ποσοστό που έφτασε το 37%. Ενδεχομένως αυτό να δικαιολογεί και την πώληση στην Tilray.

 

Γιατί όμως βλέπουμε την Tilray sto +30%;

 

Σε μία πιεσμένη εταιρία όπως αυτή, ένα θετικό νέο μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ανοίγουν θέσεις νέοι αγοραστές ενώ μειώνουν τις θέσεις τους οι πωλητές με αποτέλεσμα να βλέπουμε μεγάλα ποσοστά διακύμανσης. Ο συνηθισμένος τζίρος δεν είναι μεγάλος οπότε αν κάποιος ανοίξει μεγάλη θέση επηρεάζει πιο εύκολα την τιμή. Ίσως ακόμα και να αλλάζει η πρόβλεψη της μελλοντικής τους τιμής από αναλυτές. Σε κάθε περίπτωση όσο πιο πιεσμένη και μικρή είναι μία εταιρία τόσο περισσότερο δικαιολογεί μεγάλες διακυμάνσεις.

 

Γιατί είναι θετικό το νέο ότι μία εταιρία κάνναβης μπαίνει στον τομέα των αλκοολούχων;

 

Διαφοροποιείται και φαίνεται πως αυτό το εκτιμούν οι επενδυτές. Δεν αρκείται στο να περιμένει πότε θα ευνοηθεί από τυχόν μελλοντικές νομοθεσίες αλλά αναλαμβάνει δράση. Τώρα αν αυτό αρκεί για να την καταστήσει μία υγειή και κερδοφόρα εταιρία μόνο το μέλλον θα μας δείξει.

Εάν δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς εννοώ στις τελευταίες παραγράφους σε παρακαλώ εγγράψου στο “Εισαγωγή στις Μετοχές”