Το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει τις “Magnificent 7”. Η Ευρώπη έχει τις “Granolas”!
GSK Plc /GSK ,Roche /RHHBY, ASML /ASML, AstraZeneca /AZN
Nestle /NSRGY, Novo Nordisk /NVO, Novartis /NVS ,Sanofi /SNY
L’Oreal /LRLCY, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton /LVMUY, SAP /SAP
Αυτές οι 11 μετοχές, όπου σαν ομάδα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από την Goldman Sachs το 2020, αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο τμήμα της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς από ό,τι οι βαρύτατα τεχνολογικά συγκεντρωμένες “Magnificent Seven” στις ΗΠΑ.
Εκτός του ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο πολύτιμων μετοχών της ”γηραιάς ηπείρου”, οι εταιρείες αυτές μοιράζονται σταθερή αύξηση κερδών, χαμηλή μεταβλητότητα (τουλάχιστον πάντα σε σχέση με τις mag 7), υψηλά και σταθερά περιθώρια κέρδους, ισχυρούς ισολογισμούς και βιώσιμα μερίσματα.
“Magnificent 7″ vs“Granolas“! Πολλές οι ομοιότητες.
Στην έκθεσή τους τον Απρίλιο του 2020, οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs έγραψαν: “Στις ΗΠΑ, η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι πιθανό να παραμείνει ο μακροπρόθεσμος νικητής. Στην Ευρώπη, είναι πιο πιθανό να είναι ένας συνδυασμός δομικά ισχυρών και/ή σταθερών τομέων: υγειονομική περίθαλψη, βασικά καταναλωτικά αγαθά και τεχνολογία … Μπορεί να μην πάνε ΟΛΟΙ καλά, αλλά γενικά έχουν κάποια ανάπτυξη ή/και σταθερότητα στα κέρδη και [μερισματικές αποδόσεις] στο εύρος 2,0%-2,5%”.
Όπως συμβαίνει με τις Magnificent Seven στις ΗΠΑ, οι Granolas έχουν κυριαρχήσει στην αγορά τους. Οι αναλυτές της Goldman σημείωσαν στις 12 Φεβρουαρίου ότι αντιπροσωπεύουν το 60% όλων των κερδών των ευρωπαϊκών μετοχών κατά το περασμένο έτος. Μάλιστα, “από παγκόσμια άποψη, οι Granolas έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις επιδόσεις των λεγόμενων Magnificent 7 τα τελευταία δύο χρόνια … Αποτελούν μεγάλο μέρος του λόγου για τον οποίο οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν καλές επιδόσεις, παρά την ατονία των εγχώριων ΑΕΠ”. ( Αγγλία και Γερμανία βρίσκονται και επίσημα σε τεχνητό recession…)
“Magnificent 7″ vs”Granolas”! Δύο σημαντικές διαφορές.
Στον κατάλογο των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών δεν υπάρχει καμία εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έξι από τις Magnificent Seven αποτιμώνται σε αυτό το επίπεδο: Nvidia NVDA, Meta Platforms META, Apple AAPL, Amazon.com AMZN, Microsoft MSFT και Alphabet GOOGL/GOOG.
Η εξαίρεση είναι η Tesla TSLA, η οποία αξίζει περίπου 640 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή.Η πολυτιμότερη εταιρεία στην Ευρώπη είναι η Novo Nordisk, η δανική φαρμακευτική εταιρεία της οποίας το φάρμακο για την παχυσαρκία Ozempic βοήθησε να εκτοξευθούν τα κέρδη της σε νέα υψηλά επίπεδα. Η Novo αποτιμάται περίπου στα 555 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η δεύτερη μεγάλη διαφορά μεταξύ των Magnificent Seven και των Granolas είναι η ποικιλομορφία των τομέων τους. Οι Magnificent Seven είναι όλες προσανατολισμένες στην τεχνολογία.
Οι Granolas αντιπροσωπεύουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα της ευρωπαϊκής οικονομίας, με ονόματα από τους τομείς της υγείας, του καταναλωτικού κυκλικού τομέα κ.α. Η ASML, παγκόσμιος προμηθευτής εξοπλισμού παραγωγής ημιαγωγών, είναι η μόνη τεχνολογική μετοχή. Πολλές εταιρείες Granolas είναι παγκόσμιοι ηγέτες στους αντίστοιχους τομείς τους – η Nestle για τα τρόφιμα, η LVMH για τα πολυτέλή προϊόντα, η L’Oreal για τα καλλυντικά και η Novo για τον διαβήτη. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο. Εκτός από τη Novo, υπάρχουν η Roche, η Novartis, η Sanofi, η AstraZeneca και η GSK.
“Magnificent 7″ vs”Granolas”! Κοντά και στις αποδόσεις.
Από το 2021, η μέση απόδοση των Granolas είναι πολύ σταθερή.Με βάση τη συνολική απόδοση σε ευρώ, ένα ισόποσα σταθμισμένο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών θα είχε διπλασιάσει την αξία του, με σωρευτική συνολική απόδοση 103% στις 19 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με σωρευτική συνολική απόδοση 128% για τις αντίστοιχες εταιρείες στις ΗΠΑ. Συνολικά, οι μετοχές της Granolas έχουν προσφέρει σταθερές αποδόσεις στους επενδυτές, όχι πολύ μακριά από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ.
Επίσης και οι δύο ομάδες μετοχών διαπραγματεύονται με σημαντικά premium σε σχέση με τις αντίστοιχες αγορές τους.Οι μετοχές των Granolas διαπραγματεύονται σήμερα 31 φορές τα αναμενόμενα κέρδη (Forward p/e) τους για τους επόμενους 12 μήνες. Συγκριτικά, η ευρωπαϊκή αγορά διαπραγματεύεται 13-14 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη της. Στις ΗΠΑ, οι Magnificent Seven διαπραγματεύονται επί του παρόντος 34 φορές τα κέρδη τους (με premium σε σχέση με την αμερικανική αγορά, η οποία διαπραγματεύεται περίπου 20 φορές τα κέρδη).
Το ιστορικό premium των Magnificent Seven έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών είναι λογικό, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλότερη τωρινή αλλά και μελλοντική κερδοφορία τους. Η ευρωπαϊκή κατηγορία, επηρεάζεται από τις πολύ υψηλές αποτιμήσεις συγκεκριμένων εταιρειών, ιδίως της ASML και της Hermès International, οι οποίες διαπραγματεύονται με πολλαπλασιαστές τιμής/κερδών περίπου 43 και 49 φορές, αντίστοιχα. Παρόμοια ευρήματα εμφανίζονται βέβαια και στην αμερικανική αγορά με τη διαφορά σε αυτό τον τομέα να τις κάνουν οι Amazon και Nvidia ( με αρκετά υψηλότερα P/e).
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή.