Ο αλαζόνας

Ο σύγχρονος επενδυτής που υπερεκτιμά τον εαυτό του.

Τα τελευταία χρόνια, το trading κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος , καθώς οι νεότεροι επενδυτές φτιάχνουν το δικό τους χαρτοφυλάκιο. Μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να αγοράσει και να πουλήσει κανείς μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα. Ιδίως απο την έναρξη της πανδημίας , οι κεντρικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διοχέτευσαν με υπέρμετρη ρευστότητα την αγορά, κάτι που οδήγησε και σε μεγάλη συμμετοχή αλλά και σε έυκολα και γρήγορα κέρδη.
Ωστόσο, με αυτή την ευκολία ήρθε μια νέα γενιά επενδυτών, που συναλλάσονται με υπερβολική αυτοπεποίθηση έχοντας σαν αποτέλεσμα δυσάρεστες συνέπειες στις επενδύσεις τους.

Έλλειψη προετοιμασίας

Αρχικά, η υπερβολική αυτοπεποίθηση στις επενδύσεις σημαίνει συνήθως και έλλειψη προετοιμασίας. Ένας επενδυτής που υπερεκτιμά τον εαυτό του δεν θα ερευνήσει διεξοδικά την αγορά και τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν. Μπορεί επίσης να αγνοήσει προειδοποιητικά σημάδια και συμβουλές από εμπειρότερους. Αυτή η έλλειψη προετοιμασίας οδηγεί συχνά σε λανθασμένη λήψη αποφάσεων και σημαντικές απώλειες.

Λανθασμένη Διαφοροποίηση

Παράλληλα, η αδικαιολόγητη αυτοπεποίθηση, μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικές αποφάσεις και σε αχρείαστο ρίσκο. Αποτέλεσμα αυτού ο επενδυτής να εκτίθετα υπερβολικά. Είτε σε μία και μόνο συναλλαγή, είτε να διατηρεί μια χαμένη θέση, ελπίζοντας σε θαύμα. Δεκάδες τα παραδείγματα στο τωρινό περιβάλλον, με πληθώρα εισηγμένων, που έχουν μαζέψει όλα τα κέρδη που απλόχερα μοίρασαν στην αρχή.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η απληστία. Ένας αλαζόνας επενδυτής, μπορεί να επικεντρωθεί υπερβολικά στην πιθανότητα κέρδους και να αγνοήσει την πιθανότητα ζημίας. Έτσι αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο και κατά συνέπεια βιαστικές αποφάσεις, με τις αναμενόμενες οικονομικές απώλειες.

Εν κατακλείδι, ενώ οι συναλλαγές αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για την δημιουργία πλούτου, είναι σημαντικό να τις προσεγγίζετε με προσοχή . Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστα λάθη και γι’ αυτό άλλωστε είναι σημαντικό να είστε καλά προετοιμασμένοι, να γνωρίζετε τους κινδύνους και μετά να αποφασίζετε. Το κλειδί για την επιτυχία είναι να έχετε σαφή κατανόηση της αγοράς και να πειθαρχία στην προσέγγισή σας. Οι επενδυτές που αφιερώνουν χρόνο για να στην εκπαίδευσή τους, και τηρούν το σχέδιο συναλλαγών τους, είναι αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν μακροπρόθεσμα.