Μία διαφορετική άποψη για τις επόμενες κινήσεις της FED

Ο πληθωρισμός , έστω και βραχυπρόθεσμα , αυξήθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών τους τελευταίους μήνες. Το πετρέλαιο διαγράφει ανοδική πορεία τελευταία, συσσωρεύοντας στη περιοχή των 80 δολλαρίων.Οι αμερικανικές μετοχές ,με καύσιμο την μανία για οτιδήποτε έχει να κάνει με τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνουν συνεχώς ιστορικά υψηλά . Bitcoin σε επίπεδα ρεκόρ. Θα μπορούσαν όλα αυτά να δημιουργήσουν ένα 2ο κύμα πληθωρισμού ?

Το 99% των αναλυτών της Wall street πιστεύει πως όχι (και πιθανότατα έχουν δίκιο)με τις εκτιμήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό να αναμένουν από 2 έως και 6 μειώσεις επιτοκίων για το 2024. Παντού όμως υπάρχει και μία ιστορία για ένα μικρό γαλατικό χωριό που αντιστέκεται! Στη προκειμένη , αυτή είναι η ,όχι τόσο μικρή , Apollo research με μία άποψη εκ διαμέτρου αντίθετη με τους υπόλοιπους αναλυτές , ακόμη και από τις εκτιμήσεις της ίδιας της FED…

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo λοιπόν,Torsten Slok (και  permabear είναι η αλήθεια), δημοσίευσε δέκα λόγους για τους οποίους η Fed δεν θα μειώσει καθόλου τα επιτόκια το 2024 (και επομένως, γιατί μια αύξηση είναι πολύ πιο πιθανή).

Παρακάτω παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το σημείωμά του:

”Η αγορά μπήκε στο 2023 περιμένοντας ύφεση. Η αγορά μπήκε στο 2024 αναμένοντας έξι περικοπές επιτοκίων από τη Fed. (να σημειωθεί πως η κάθε μία περικοπή αναφέρεται σε πτώση των επιτοκίων κατα 0.25%.)

Η πραγματικότητα είναι ότι η αμερικανική οικονομία απλώς δεν επιβραδύνει και η στροφή της Fed έχει παράσχει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη από τον Δεκέμβριο.

Ως αποτέλεσμα, η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια φέτος και τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα;

1) Η οικονομία δεν επιβραδύνεται, αλλά επιταχύνεται εκ νέου. Οι προσδοκίες ανάπτυξης για το 2024 σημείωσαν μεγάλο άλμα μετά τη στροφή της Fed τον Δεκέμβριο και τη σχετική χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ συνεχίζουν να αναθεωρούνται προς τα πάνω.

2) Οι υποκείμενες μετρήσεις του πληθωρισμού έχουν αρχίσει να κινούνται υψηλότερα.

3) Ο supercore πληθωρισμός, ένα μέτρο του πληθωρισμού που προτιμά ο πρόεδρος της Fed Powell, τείνει ανοδικός.

4) Μετά τη στροφή της Fed τον Δεκέμβριο, η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, οι αιτήσεις ανεργίας είναι πολύ χαμηλές και ο πληθωρισμός των μισθών είναι κολλημένος μεταξύ 4% και 5%.

5) Οι έρευνες σε μικρές επιχειρήσεις δείχνουν ότι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές πώλησης.

6) Οι έρευνες για τη μεταποίηση δείχνουν υψηλότερη τάση στις καταβαλλόμενες τιμές, έναν άλλο πρόδρομο δείκτη του πληθωρισμού.

7) Οι καταβαλλόμενες τιμές των υπηρεσιών ISM (ISM services prices) παρουσιάζουν επίσης υψηλότερη τάση.

8) Οι έρευνες σε μικρές επιχειρήσεις δείχνουν ότι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τις αποζημιώσεις των εργαζομένων.

9) Τα ζητούμενα ενοίκια αυξάνονται, σε περισσότερες πόλεις παρατηρείται αύξηση των ενοικίων και οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται.

10) Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες συνεχίζουν να χαλαρώνουν μετά τη στροφή της Fed τον Δεκέμβριο, με ρεκόρ στην έκδοση τίτλων IG, υψηλή έκδοση HY, άνοδο της δραστηριότητας IPO, άνοδο της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών, και στενά πιστωτικά περιθώρια και το χρηματιστήριο να φτάνει σε νέα ιστορικά υψηλά. Με τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες να χαλαρώνουν σημαντικά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είδαμε ισχυρά στοιχεία για τα nonfarm payrolls και τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο και θα πρέπει να αναμένουμε ότι η ισχύς θα συνεχιστεί.”

Όπως καταλήγει ο Torsten Slok, “η ουσία είναι ότι η Fed θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2024 καταπολεμώντας τον πληθωρισμό. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα των αποδόσεων στο σταθερό εισόδημα θα παραμείνουν υψηλά”.

Αποποίηση ευθύνηςΤο παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλήούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγήΚαμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτόδε θα πρέπει να εκληφθείσε καμία περίπτωσηως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτηούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτηούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγέςΓια τους λόγους αυτούςκάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορίαως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή.