Η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων.

Η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων.

Μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης μιας ύφεσης στις ΗΠΑ από οποιαδήποτε μεταβλητή στην ιστορία: η καμπύλη αποδόσεων έχει πάντα αναστραφεί πριν από όλες τις τελευταίες 10 αμερικανικές υφέσεις, με μια υστέρηση που συνήθως είναι 12-18 μήνες, αλλά ορισμένοι κύκλοι – σίγουρα αυτός – χρειάζονται…. πολύ περισσότερο χρόνο.Υπάρχει βέβαια και η άλλη θεωρία που προτείνει πως ”this time is different”. Άλλωστε για όλα υπάρχει η πρώτη φορά… (μέχρι και αρνητικές τιμές στο πετρέλαιο έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια !)

Νέο ρεκόρ!

Ο προγνωστικός αυτός δείκτης λοιπόν μόλις έσπασε το δικό του προηγόυμενο ρεκόρ! Όπως αναφέρει  ο Jim Reid της DB :” περάσαμε αθόρυβα τη μεγαλύτερη συνεχή αναστροφή 2s10s στις ΗΠΑ στην ιστορία. Μετά την πρώτη αναστροφή του 2s10s στα τέλη Μαρτίου του 2022, τώρα βρίσκεται σε συνεχή αναστροφή για 625 ημέρες από τις 5 Ιουλίου 2022. Αυτό ξεπερνά την αναστροφή 624 ημερών από τον Αύγουστο του 1978, που κατείχε προηγουμένως το ρεκόρ.

Στην πραγματικότητα, η απουσία ύφεσης μέχρι στιγμής ώθησε τον Reid να αναρωτηθεί  αν ο δείκτης ύφεσης της ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων έχει αποτύχει σε αυτόν τον κύκλο;

“Πιθανώς”, απαντά ο στρατηγικός αναλυτής της DB, “αλλά με πολλούς τρόπους η καμπύλη αποδόσεων έχει ήδη προβλέψει με ακρίβεια πολλούς από τους παράγοντες που κανονικά θα οδηγούσαν σε ύφεση. Ωστόσο, αυτές οι μεταβλητές δεν έχουν δημιουργήσει στη συνέχεια συνθήκες ύφεσης, όπως θα έκαναν κανονικά” και συνεχίζει:

”Οδήγησε, όπως κάνει πάντα, στην πολύ απότομη επιδείνωση των τραπεζικών προτύπων δανεισμού και οδήγησε στη μείωση της τραπεζικής πίστωσης και της προσφοράς χρήματος που είναι σχεδόν μοναδική σε αυτόν τον κύκλο. Ήταν επίσης στο επίκεντρο του γιατί είχαμε μερικές από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες τραπεζών που έχουν καταγραφεί ποτέ με την κατάρρευση της SVB, της Signature Bank και της First Republic. Σημαντικό μέρος της αποτυχίας τους ήταν ένα μεγάλο carry trade που πήγε στραβά όταν η καμπύλη αντιστράφηκε.”

This time is different.

Ωστόσο, ακόμη και με τα παραπάνω, η ύφεση δεν έχει υλοποιηθεί. Ούτε soft landing ούτε hard landing… Αυτό οφείλεται ,σύμφωνα με τον ίδιο ίσως, στα εξής:

Όταν τα πρότυπα δανεισμού ήταν στα πιο αυστηρά τους, οι δανειακές ανάγκες της οικονομίας ήταν χαμηλές σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους.

Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις ήταν ασυνήθιστα υψηλές σε αυτόν τον κύκλο (και αναθεωρήθηκαν υψηλότερα τον περασμένο Σεπτέμβριο), οπότε οι καταναλωτές δεν ήταν τόσο εκτεθειμένοι σε στενές πιστώσεις όσο συνήθως.

Η Fed παρουσίασε μια τεράστια σειρά μέτρων για να διασφαλίσει ότι η κρίση των περιφερειακών τραπεζών δεν θα ξετυλίγονταν φυσικά, όπως θα γινόταν σε μια ελεύθερη αγορά ή ίσως σε πολλούς προηγούμενους κύκλους.

Ενώ η σύσφιξη της Fed μείωσε τη ζήτηση, η πλευρά της προσφοράς της οικονομίας ανέκαμψε δυναμικά από την πανδημική διαταραχή, γεγονός που στήριξε περαιτέρω την ανάπτυξη και κατέστησε αυτόν τον κύκλο μοναδικό!

So far so good

”Μέχρι στιγμής όλα καλά, ωστόσο, μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων θα πρέπει τελικά να αποτελεί σημαντικό αντίβαρο για μια οικονομία, καθώς ο καπιταλισμός λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει θετική απόδοση για την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου με δανεισμό και επενδύσεις που βρίσκονται πιο έξω από την καμπύλη. Ως εκ τούτου, σημειώνει ο Reid, “ο ορθολογικός επενδυτής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να κρατήσει περισσότερα από τα χρήματά του στο μπροστινό άκρο ή να μην δανείζει μακροπρόθεσμα όταν η καμπύλη είναι ανεστραμμένη”.

Η πιθανότητα παραμένει ακόμη , όσο δεν επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Η  οικονομία δεν έχει υποκύψει στην ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων μέχρι σήμερα, αλλά όσο παραμένει ανεστραμμένη η Fed ενθαρρύνει μια πιο αμυντική συμπεριφορά κάποια στιγμή αν αλλάξει το κλίμα. Ως εκ τούτου, ο στρατηγικός αναλυτής της DB καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε σε μια κανονική κεκλιμένη καμπύλη αποδόσεων τόσο πιο ασφαλές είναι το σύστημα”.

Αποποίηση ευθύνηςΤο παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλήούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγήΚαμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτόδε θα πρέπει να εκληφθείσε καμία περίπτωσηως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτηούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτηούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγέςΓια τους λόγους αυτούςκάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορίαως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή.